A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Itt vagy: Kezdőoldal » 8

8

Vállalkozás: Olyan emberi tevékenység, amely a fogyasztói igények kielégítését célozza, nyereség elérése mellett.
Vállalkozás: Olyan gazdálkodó szervezet, amely üzletszerű tevékenységet folytat. Célja a fogyasztói igények kielégítése profit szerzés mellett.
Nyereség = Bevétel – Költségek
Nyereség = Haszon = Hozam = Eredmény
Vállalkozás felelőssége:
Erkölcsi felelősség: A társadalmi normák és az üzleti etikett íratlan szabályainak betartását jelenti.
Jogi felelősség: A jogszabályok megtartását, a szerződéses fegyelmet és a vállalkozás szabályszerű működését foglalja magában.
Anyagi felelősség: Amennyiben a vállalkozásnak tartozásai vannak, akkor ki kell fizetnie a hitelezőit.

Kereskedelem: Olyan tevékenység, amelynek feladata az áruk változatlan formában történő rendszeres adásvétele.
Gazdálkodás: Szükségletek kielégítésére szervezett tudatos tevékenység
Gazdálkodás szakaszai: Termelés­ – Elosztás – Csere (KERESKEDELEM) – Fogyasztás
Disztribúció (Elosztás):
-áthidalja a termelés és fogyasztás közötti térbeli és időbeli eltérést
-hozzájárul a gazdaságos termeléshez
-hozzájárul a technológiai adottságok kihasználásához
-összehangolja az eltérő választékot

Nagykereskedelem: Olyan kereskedelmi forma, amely során a termékeket és a szolgáltatásokat – átalakítás nélkül – a viszonteladók (főként: kiskereskedők) számára értékesítjük.
Nagykereskedelem fajtái:
-Klasszikus nagykereskedelem
-Demigrosz
-Cash&Carry (Fizess és Vidd!)
-Közvetítő (tranzit) kereskedelem

Kiskereskedelem: Olyan kereskedelmi forma, amely a termékeket és a szolgáltatásokat a végső fogyasztónak értékesíti.
Kiskereskedelem fajtái:
-Bolti kiskereskedelem
-Bolt nélküli kiskereskedelem

Bolti kiskereskedelem telephely típusok: boltok, szaküzletek, bevásárlóközpont, diszkont, hipermarket, szakáruház.

Értékesítési út: Termelő – Nagykereskedő – Kiskereskedő – Fogyasztó
Klasszikus értékesítés: T-NK-KK-F
Művi értékesítés: T-KK-F
Közvetlen értékesítés: T-F
Tranzit értékesítés (pl. romlandóság)
Demigrosz értékesítés: T-NK-KK vagy F
Az értékesítési út szélessége: intenzív – sok szereplő , szelektív – néhány szereplő, exkluzív – egy vagy kevés szereplő
Áruforgalmi tevékenység: Olyan kereskedelmi tevékenység, amellyel az árut eljuttatjuk a termelőtől a fogyasztóig.
Beszerzés: Olyan tevékenység, amelynek célja a vevőkör keresletét mennyiségben és választékban a legteljesebben kielégítő árualap biztosítása.
Az áruforgalom alapja a beszerzés, de minden részfolyamat az értékesítés érdekében történik!

Szállítók: A kiskereskedelemben azok az üzleti partnerek, akiktől az árut beszerzik.
Fuvarozók: Feladatuk az áru eljuttatása a szállítótól a kereskedelmi vállalkozásig.
Szerződéstípusok: Adásvételi szerződés, Szállítási szerződés, Bizományi szerződés, Ügynöki szerződés, Keretszerződés.

Mennyiségi áruátvétel: a ténylegesen beérkezett és a szállítólevélen vagy a számlán szereplő árumennyiség egyezőségének megfigyelése
Minőségi áruátvétel: a szállított áru minőségi vizsgálata

Áruátvétel: Az áruátvétel a megrendelt áruk birtokbavétele, valamint a megrendelés teljesítésének ellenőrzése és igazolása. A beérkezett áru összevetése az árut kísérő okmánnyal.
Áruátvétel lépései: Előkészítés – Lebonyolítás – Adminisztrációs feladatok

Sorrendi feladat:
1. Az áruátvételért felelős dolgozók tájékoztatása
2. Az áruátvevő helyiség tisztítása
3. Az áruátvevő helyiség szárítása
4. A visszáruk előkészítése
5. A fuvarozó partner járműveinek fogadása, irányítása
6. A megrendelés és a kísérőokmány összehasonlítása
7. A boltvezető jóváhagyja az áruk mennyiségi eltérését
8. Az áru bruttó súly szerinti átvétele
9. Az áru szavatosságának ellenőrzése
10. Az áru átvételének igazolása
11. Áruátvételi jegyzék elkészítése
12. Az írásbeli reklamáció elküldése a szállító felé

Kiegészítős feladat:
1. Az áru mozgatásához, kirakodásához rolli kocsit, kézikocsit, valamint kézi hidraulikus emelőt (békát) használunk.
2. Az áruátvétel előkészítésének feladatai közé tartozik a visszaszállítandó csomagolóanyag, azaz a göngyöleg előkészítése, szállítható állapotba való rendezése.
3. A mennyiségi áruátvételt mindig a fuvarozó jelenlétében kell végezni, mert távozás után nem igazolható a mennyiségi eltérés.
4. Az áru kirakodása során figyelembe kell venni a különböző áruvédelmi / árukezelései jelképeket.
5. Minőségi áruátvételnél azt is meg kell állapítani, hogy a terméket ellátták-e magyar nyelvű árcimkével, illetve használati utasítással.
6. Az áruk számla vagy szállítólevél kíséretében érkeznek az üzletbe.
7. Az áruátvétel személyi feltételeinek biztosításával kapcsolatos feladatokat kisebb forgalmú üzletekben többnyire a vállalkozás tulajdonosa, illetve az üzletvezető végzi.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás